Not everyone in the world requires the same amount of living space. The amount of space a person needs around him is a cultural difference, not an economic one. Knowing your own psychological space needs is important because they strongly affect your choices, including, for example, the number of bedrooms in the home. If you were brought up in a two-child family and both you and your sister or brother had your own bedrooms, the chances are that if you have two children or more, you will also offer separate bedrooms to them. In America, for example, they train people to want to have their own rooms by giving them their own rooms when they are babies. This is very unusual in the world. In many other countries, the baby sleeps in the same bed with his parents or in bed near them.
The space in the home also shows a lot about psychological space needs. Some families gather closer to each other and the size of their house has nothing to do with it. Others have separate little corners where family members go to be alone.
Although it is true that psychological space needs are not decided by economic reasons, they sometimes have to be changed a little because of economic pressure. It is almost impossible, however, to completely change your psychological space needs.
1.What can we learn from the first paragraph?
A.Not two people need exactly the same amount of living space.
B.Living space requirements are not always the same.
C.The world requires the same amount of living space.
D.Nobody needs a required amount of living space.
【精析】B 根据第一段第一、二句“Not everyone in the world requires the same amount of living space. The amount of space a person needs around him is a cultural difference…”可知，每个人对生活空间的需求并不总是相同的，一个人所需生活空间的差异是因为文化差异而产生的。A项说法太过绝对，可排除。故选B。
2.Some families gather closer to each other at home than others because .
A.they have limited living space
B.they are brought up in a large family
C.it satisfies their psychological space needs
D.the children in the family sleep in the same bed with their parents
【精析】C 根据第二段第一、二句“The space in the home also shows a lot about psychological space needs. Some families gather closer to each other and the size of their house has nothing to do with it.”可知，家里的空间也表明了心理空间的需求。有些家庭中成员们彼此更近地聚在一起，这与房子的大小无关。由此可推知，他们这样做是因为这满足了他们的心理空间需求。故选C。
3. Which of the following is true according to the passage?
A.Americans are trained to live in the large rooms at birth.
B.Economic situations decide one's amount of space needs.
C.People in different countries demand different psychological space.
D.Knowing your psychological space needs is important, as it has an effect on your future.
【精析】C 根据第一段第二句“The amount of space a person needs around him is a cultural difference, not an economic one.”和第二段第一句“The space in the home also shows a lot about psychological space needs.”可知，文化差异决定了每个人需要的生活空间，而生活空间则反映了一个人心理空间的需求。由此可推知，由于存在文化差异，不同国家的人需要的心理空间也不尽相同。选项A、B、D与文章内容不符。故选C。
4. Why is it important to know your own psychological space needs?
A.Because everyone's need is unusual in the world.
B.Because they affect people to make their own choices.
C.Because people don't want to be bothered by their family members.
D.Because they are decided by economic reasons.
【精析】B 根据第一段第三句“Knowing your own psychological space needs is important because they strongly affect your choices…”可知，知道你自己的心理空间需求很重要，因为它会强烈影响你的选择。故选B。
5. The best title for this passage is .
A.American Way of Living
C.Space Needs in Different Countries
D.Psychological Space and Economic Pressure